Carrot City Designing for Urban Agriculture

Middlesbrough Urban Farming Project

Exhibit Category / Catégorie de l'expo: City

Location/Emplacement: Middlesbrough, UK
Dates: 2007
Designers/Concepteurs: John Thackara & David Barrie, David Barrie & Associates; Nina Belk, Zest Innovation; Debra Solomon; Katrin Bohn & Andre Viljoen, Bohn & Viljoen Architects
Clients: The Citizens of Middlesbrough, DOTT 07 (Design Council/One North East), Council of Middlesbrough

More Information/Plus d'informations: http://www.designcouncil.org.uk/Case-studies/Urban-Farming/The-outcomes/
Image Credits/Crédits d'images: Mavis Arnold, David Barrie, Katrin Bohn, Catherine Early, John Thackara, Andre Viljoen

Project Description: (version française ci-dessous)

The urban landscape of Middlesbrough, a former industrial town in the UK, was radically transformed through the Middlesbrough Urban Farming Project. This design initiative was part of Designs of the Time (DOTT 07), a yearlong series of community projects in the North East of England that “explored how design can improve our lives in meaningful ways.” (http://dott07.com) DOTT 07 focused on sustainable alternatives for living, exploring several themes (called zones): energy; schools and schooling; health; and finally food, which was called the “ultimate design challenge.” Middlesbrough became a living lab for the food zone, an example of how, through design interventions, urban agriculture can be integrated into cities, and healthy food can become woven into the basic fabric of cities and towns.

Architects Katrin Bohn and Andre Viljoen, who had developed a plan of Continuous Productive Urban Landscapes for London that creatively uses available urban land for food production, were called upon to map the design that ultimately showed eighty locations for productive growing across town. The mapping project, called “Opportunities for a green and edible Middlesbrough” was a comprehensive record of places for urban food production, revealing where residents wanted to grow food, identifying existing allotment gardens as well as potential locations for producing food in Middlesbrough, and connecting these spaces of opportunity together to show the emerging green network within the town.

In May 2007, gardening began all over the city; in addition, two kitchen gardens were created, one at the art gallery and one that transformed the city’s main park. Community groups, volunteer organizations, youth and school groups, public health organizations and even preschools organized to grow food in leftover and adaptable spaces, enacting the design ideas shown on the map. Support networks that were put in place as part of Middlesbrough’s “Healthy Town Initiative” enabled the implementation of designs for continuing the cultivation of productive landscapes. Design strategies implemented in Middlesbrough included:

  • involving many community members and organizations in spreading food production in a variety of city spaces,
  • providing a variety of plots and containers for different conditions, and
  • using mapping as an analytical tool for revealing strategies and opportunities for urban food production.

These are examples other cities and towns can use as they incorporate gardening initiatives into their own urban fabric.

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Description du Projet:

Le paysage urbain de Middlesbrough, une ancienne ville industrielle de Grande-Bretagne, a été radicalement transformé par un projet d’agriculture urbaine. Cette initiative faisait partie de Designs of the Time (DOTT 07), une série de projets communautaires au nord-est de l’Angleterre qui exploraient «comment le design peut améliorer nos vies de façon significative. » (http://dott07.com) DOTT 07 était axé sur l’étude de modes de vie alternatifs durables à travers plusieurs thèmes (appelés zones) : l’énergie, les écoles et l’éducation, la santé, et l’alimentation, qui a été qualifiée d’ « ultime défi du design ».

Middlesbrough est devenu un laboratoire vivant pour la « zone de l’alimentation » - un exemple d’intégration de l’agriculture dans les villes et de la production d’aliments sains au cœur même du tissu urbain.

Les architectes Katrin Bohn et Andre Viljoen ont élaboré un Plan de « Paysages urbains de production continue » (Continuous Productive Urban Landscapes) pour Londres. L’objectif est d’exploiter de manière créative des terrains disponibles pour la production alimentaire. Invités à cartographier la conception de 80 lieux de production agricole à travers la ville, ils ont ainsi développé le projet nommé « Espaces possibles pour un Middlesbrough vert et comestible », qui recense de manière détaillée tous les espaces où peut être développer la production agricole urbaine – les zones où les habitants désirent cultiver, les jardins potagers existants, les emplacements potentiels de production alimentaire. Ces espaces sont reliés pour créer un réseau vert dans la ville.

La culture maraîchère urbaine a commencé en mai 2007 dans toute la ville. Deux jardins potagers ont également été créés, l’un près de la galerie d’art et un autre qui a transformé le principal parc de la ville. Des associations de quartier, des organisations de bénévoles, des groupes de jeunes et d’étudiants, des institutions de santé publique et même des écoles maternelles ont commencé à cultiver des espaces délaissés et adaptables, mettant en application les idées représentées sur la carte. Des réseaux d’entraide mis en place dans le cadre de l’initiative « ville saine » ont permis l’application de projets de paysages productifs pour une culture continue. Plusieurs stratégies ont été mises en œuvre à Middlesbrough, où il s’agissait

  • d’engager des communautés et associations à développer la production alimentaire dans des espaces différents;
  • de mettre à disposition des parcelles et des contenants adaptés à des conditions diverses;
  • d’utiliser la cartographie comme outil d’analyse permettant de révéler des plans et possibilités de production alimentaire urbaine.

Autant d’exemples dont d’autres villes peuvent s’inspirer quand elles entreprennent d’intégrer des initiatives de production maraîchère adaptées à leur propre tissu urbain.

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