You are now in the main content area

Undergraduate Student Work

From re-imagining mixed-use residential on Toronto's King Street to celebrating cultural identity, our bachelor of architectural science (BArchSc) students are designing and redefining a more sustainable built environment for the future.

Storytelling Festival Headquarters
By: Melina Elefteriadis

The Toronto Storytelling Festival Headquarters is meant to contain three major spaces: one for offices, a cafe, and a special place for the telling of stories. The goal of this project is to curate these spaces to be defined and logical in their placement both regarding program for flexible use and as a direct response to the site. Read more about the project here, external link, opens in new window.

Student rendering of botanist research station

Botanist Research Field Station in the Brick Works
By: Kelly Hayoung Bang

The Botanist Research Field Station and Cabin is perched on a steep hill in Don Valley Brick Works, looking out on to a beautiful man-made ecosystem. The station is highlighted by its unique structure, as it looks like two free-flowing forms jutting out of the ground.

Student rendering of research field station

Overwatch: Research Field Station in Evergreen Brick Works

By: Alvin Huang

Overwatch is positioned on the east ridge of the Brick Works valley to provide ample viewing angles for animal researchers to observe the interactions of animals and the site. The small station is built around a large laboratory space for up to two scientists to work in, while still living comfortably in the other spaces during month-long operations.

Student digital drawing of research station

Freshwater Ecologists’ Research Station
By: Mayan Ebrahim

This cabin is designed to enhance the experience of ecologists with the outside while also serving as a shelter. It is divided into three volumes to connect the different programs with the site. Clerestories are positioned at the sides to maximize natural light in bedrooms and labs.

Student rendering of cafe and residence

Mixed-Use Cafe/Residence: 307 King Street
By: Maya Higeli

The main idea of the design was to allow people to view in, as if the facade was being stripped away, opening the building up for the public to enjoy as well as the residents.

Student rendering of mixed use cafe

Mixed-Use Cafe/Residence: 307 King Street
By: Kelly Hayoung Bang

The concept for the design of this cafe/residence arose from the initial concern to create efficiency for those who seek a break on busy King Street in Toronto. The first and second floors serve as a cafe and a gallery. The third floor is designed to be hidden away from the public in order to give residents a private experience, while the rooftop patio allows them to indulge in the King Street ambiance.

Student digital drawing of residential building

Edge: Mixed-Use Residential on King Street
By: Alvin Huang

Edge combines residential space with the commercial space of a cafe on King Street in Toronto. With King Street being populated with pedestrians as a result of the King Street Pilot, Edge acts as an object within the fabric of the street through the formal gesture of sharp cuts to address the cafe entrance perpendicularly with the nearby intersection.

Student rendering of outdoor theatre

Outdoor Theatre
By: Thomas Gomez-Ospina

Drawing inspiration from the way fallen leaves from coniferous trees dance around in the wind, the design for this performance pavilion explored an organic form using steel and tensile fabric to reinterpret the wind patterns of its site.

Student model of a cafe

King Cafe
By: Jared Ireland

The sleek, modern design, openness and connection to its surroundings complements the strong community feel the entertainment district offers. The cafe on the ground floor features an art gallery of rotating local artists, while large light-wells situated in the middle of the building going down from the third-floor mezzanine all the way to the second floor provide natural light for residences.

Student concept drawing of viewing platform

Island Viewing Platform

By: Thomas Gomez-Ospina

The concept for this project arose with the desire to create a place that mediates between the natural landscape of the Toronto Islands and the view of the city across the lake. Taking advantage of the green space provided, the observatory hovers above the water on concrete pillars to leave the park mostly untouched.

Student digital drawing of a shelter

Heart and Home
By: Daniel Jiaqi Liu

Architecture as a narrative through compression, decompression and volumetric interventions. The shelter is realized through storytelling.

Student digital drawing of a shelter

/// tilt. ///
By: John Samuel Cruxton

/// tilt. /// is a transitional housing complex for the homeless youth of Toronto, located on the corner of Church and McGill Streets, that proposes a program comprised of Transitional and Crisis residences, dedicated to the reintegration of homeless youth back into society.

Student Toronto Centre of Architecture project

Toronto Centre of Architecture
By: Murray Daly

Toronto Centre for Architecture is located between City Hall and Nathan Philips Square. The project acts as a connector between people and architecture by raising the exterior public space up on a series of levels that are entirely accessible.

Student rendering of Toronto Centre of Architecture

Toronto Centre of Architecture
By: Tatiana Estrina

A centre intended for the display and sharing of architectural culture is entirely submerged into the east side of Nathan Phillips Square. This design emerges through the division of voids using planes and experimentation with concrete.

Student concept of Toronto Centre of Architecture

Toronto Centre of Architecture: Conceptual Analysis and Visualization
By: Gladys Lee

The design seeks to create a sense of departition and fragmentation through the usage of three different configurations of modules in order to create varying experiences of the building as visitors move through the spaces.

Student drawing of a shelter

Serenity
By: Charbel Nassif

It is a place where one can re-establish the meaning of community with people who have witnessed the same fate. The principal guiding beacon to the design of the homeless youth shelter is achieving peace of mind and soul. This is promoted through the transparent, minimalist and contrasting materiality of the interiors, filled with generous amounts of natural light and greenery.

Student drawing of homeless youth shelter

Homeless Youth Shelter
By: Rita (Ruotao) Wang

The shifted massing is gently wrapped by a perforated facade in order to maintain privacy and intensify the sense of protectiveness. On the other hand, the idea of shift is also reflected by a series of fluctuating communal places, which creates a playful atmosphere and allows residents to interact with others differently on each level.

Student drawing of an architectural structure

The Pavilion
By: Daniel Jiaqi Liu

Chaos and order of architecture. Forms crashing into forms alluding to elements of destruction and creation.

Student rendering of homeless shelter

Heart and Home
By: Gloria Zhou

The youth homeless shelter draws heavily on the safety and community of the building and youth. Through the use of large central voids and the interplay of masses, visual connection can be fostered throughout the building while ensuring the visibility of activated spaces scattered vertically throughout the building.

Idea Exchange — Parkdale
By: Carolina Ramirez Tenorio and Alvin Huang

This project is a continuation of the Idea Exchange originating from ASC520. The second phase explores the design development of the project with further exploration in design synthesis. Read more about the project here, external link, opens in new window.

Student drawing of Trinity Spirits concept

Trinity Spirits
By: Joanna Oon and Soroush Khoyadari

Through design development, a total of five big design decisions were further developed to create the experience of Trinity Spirits. The first is an interior space of the atrium and feature staircase, which are the first things you see when entering from both entrances. In contrast to the overall polished concrete floor and atrium walls, a black steel feature staircase is placed to stand out within the space, which also echoes the steel structure used to support the old and new building.

Student drawing of multi-purpose building

ARIEL
By: Andrew Barat and Michael Plummer

The multi-purpose building in focus utilizes a reinforced concrete structure as a dynamic contrast from the formal organization beyond its containing envelope. Rather than being secondary in support of building functionality and expression, the structure directly imposes use of circulation and egress, mechanical and electrical distribution, programmatic use and architectural expression.

Student rendering of distilling arts project

ADA: An Academy of Distilling Arts
By: Jessica Gu

ADA is an exploration of progression and transformation through architecture in the form of a distillery. This project looks to history as a connection to how to move forward in an adaptive reuse building. The distillery consists of three masses that are connected through a distinct path. These spaces are an opportunity for guests to explore the excitement within the process of the spirits.

Student rendering of multicultural centre

Multicultural Centre
By: Mitchell Cairns-Spicer and Mariam Elzein

The goal of this Multicultural Centre was to provide the surrounding community with a space for artistic expression and enjoyment.

Student digital rendering of a multicultural centre

PODS Multicultural Centre
By: Erik Aquino and Yuri Shin

PODS Multicultural Centre is an architectural representation of its people-bold, dynamic, eccentric-and celebrates cultural identity at the historic heart of Toronto. On a linear site, PODS houses three programatic volumes of a Preformance Hall, a First Nations' Aboriginal Centre and a Community Centre in three distinct organic forms.

Student rendering of a building

Basilica of Amalgamatio
By: Johnathan Chan and Timothy Lai

Nestled on a long narrow site within the Distillery District, the Basilica acts as an incubator for both formal and informal life. The building in its most fundamental idea are three masses surrounded by a glazed plinth at grade. The glazed ground level invites pedestrians into the building through visual connectivity strengthening the building’s exterior to interior relationship.

Student rendering of data-driven design project

Data-Driven Design Project Building Information Design
By: Han Sol Kim and Richard Asuncion

Energy use and cost analysis of a massing of a distillery located in the Toronto Distillery District.

Student digital drawing of site analysis

Site Analysis
By: Jessica Feng, Julie Guevara, Garbo Zhu

Site Analysis of 18 Trinity Street located in Toronto's Distillery District. The analysis focused on cultural, natural and physical aspects of the site.

Student rendering of a cultural space

F R A M E D

By: Mike Evola

Framed is the development of a cultural gathering space for Toronto’s Distillery District. The project connects built form; a distillery complex, and an open space to expand the potential for site activities, events and time of use.

Student rendering of building

Beacon of Hope
By: Elizabeth Chong and Amanda Mota

The building is orientated at the east end of the site, enhancing the entrance to Toronto's Distillery District while being an art piece within itself. The extravagant curvilinear shapes throughout the building form sacred spaces that contrast the surrounding context to emphasize its importance on site.

Student digital drawing of building

Connection
By: Matthew Sauder

The horizontal axis of the project is designed to lead the occupants from Trinity Street to the park or from the park to Trinity Street. During their journey they will connect with the activities within the design and have direct visual connections with many of the spaces including the distillery. 

Student rendering of building

INTERACT
By: Mike Evola and Danika Chesney

The design ambition started with a drive to form an interaction with the adjoining park and the surrounding Distillery District. The push and pull of these solid and void forms within the building allowed for green spaces to be accessed at every level, further strengthening the relationship of the building to the park.

Rendering of Ruslan Ivanytskyy's proposal for the Saskatoon School of Architecture.

Future School
By: Ruslan Ivanytskyy

Architects’ value will be found in doing something a computational mind cannot accomplish—creating meaningful spaces that create intangible experiential moments for the masses. The new proposal for the Saskatoon School of Architecture is focused around reminding students of their senses by channelling them as they circulate through the building.

3D Rendering of structure emphasizing various water levels.

Divide and Connect
By: Timothy Lai

This design seeks to enhance and reflect the loose nature of play within the context of water. The changes in level and elevation emphasize the sloped nature of the site and allow for different levels of engagement with the lake. Wood is used for experiential and structural purposes.

undergraduate student work. Digital rendering.

Pearson Transit Hub
By: Meng Ye

This design aims to emphasize the quality of transport hubs as places that affect our perception of the passage of time. The building is divided into two zones: the south zone houses the different modes of transit, while the north zone houses the commercial and amenity spaces. Transitioning between the two zones is a central space that merges all circulation. It is a place of pause, orientation, gathering, and encounter.

 

undergraduate student work. Digital rendering.

Terra
By: Christopher Pin

Cultural preservation is contingent upon the atmosphere in which it is experienced.  The sensation of the atmosphere has the power to subconsciously link experiential memory with ritual learning. The structure both sinks into the earth, and rises from the earth, becoming modern while returning to the earthen source of African architecture.

undergraduate student work. digital rendering.

Cinematography Studio
By: Johnathan Chan

This structure spatially reinterprets an unfolding narrative as a congregation of moments to be rewound and replayed in a multiplicity of sequences. The cinematographic concept of sequence is explored in the construction of architecture from the complexity of the formal expression to the unfolding narrative of the user.

undergraduate student work.

Cocoon
By: Christopher Pin

This community center manifests as a "cocoon" for healing. Through environmental psychology and a community-based approach, residents of the city are given an equitable opportunity for mental wellness and the ability to sustain a healthy mind. Spaces throughout the building allow for varied levels of solitude and privacy.