Carrot City Designing for Urban Agriculture

Edible Estates

Exhibit Category / Catégorie de l'expo: Housing

Location/Emplacement: Various Cities, UK & USA
Dates: 2005 - present
Designers/Concepteurs: Fritz Haeg
Clients: numerous

More Information/Plus d'informations: http://www.fritzhaeg.com/garden/initiatives/edibleestates
Image Credits/Crédits d'images: Fritz Haeg, Heiko Prigge, Jane Sebire

Project Description: (version française ci-dessous)

Environmentalists and food activists have been rethinking the usefulness and environmental impact of the lawn. The waste of productive land, the amount of water needed, and the pesticides people use to keep lawns looking pristine are under great scrutiny. Architect and artist Fritz Haeg is and concerned citizens are exploring these issues. Fritz Haeg’s His “Regional Prototype Gardens” contrasts the traditional domestic front lawn with a lush, aesthetically pleasing, climate-appropriate edible landscape. The project continues to grow in scope and ambition. Installations are purposely located in places where they serve as a vivid contrast to what is around them.

Salina Art Center in Kansas City commissioned Haeg’s first installation in 2005. His design included two large circles placed in front of the house, with one used as a low seating area. The other circle was a high mound covered with herbs and tomatoes and other perennials planted in the yard to provide easy-to-care-for edible landscaping.

After three suburban US installations, Fritz Haeg embarked on an urban garden commissioned by the Tate Modern in London in 2007. He installed an edible garden at a council housing estate in Southwark, London. The design demonstrated that a small bit of grass in front of a large apartment building could be redesigned as a useful community space that increases access to healthy food while offering learning opportunities for residents, particularly the children, who delighted in the garden.

One of Haeg’s most recent installations is in New York City, the Lenape Edible Estate: Manhattan, in the Chelsea neighbourhood. Although it is an edible landscape, it is also a demonstration garden showing both the possibilities of urban gardens and the history of growing food in Manhattan.

Haeg points to zoning and covenants “protecting” some residential areas from non-lawn landscaping, clearly a challenge for some homeowners. However, as the gardens shifted in nature from lawns to edible plants, the thought-provoking projects reached out to a variety of audiences, challenging them in numerous ways and showing that there is no dichotomy between the beautiful yard and the edible landscape.

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Description du Projet:

Les militants de l’environnement et de l’alimentation se sont penchés sur l’utilité et l’impact environnemental des pelouses. Le gâchis de terrains productifs, les volumes d’eau nécessaires, et les pesticides que les gens utilisent pour que leurs pelouses aient l’air impeccable sont examinés minutieusement. Fritz Haeg et des citoyens inquiets sont entrain d’examiner ces questions. Dans les jardins-prototypes régionaux de l’architecte et artiste Fritz Haeg, la traditionnelle pelouse devant la maison est remplacée par un paysage comestible, luxuriant, esthétique et adapté au climat. Le projet continue de croître en envergure et ambition. Des installations sont implantées dans des lieux où elles contrastent fortement avec ce qui les entoure.

La première installation de Haeg en 2005 était une commande du centre d’art Salina dans la ville de Kansas. Le concept prévoyait deux grands cercles devant le bâtiment, l’un avec des bancs pour s’asseoir, l’autre constitué d’un monceau de terre couvert d’herbes aromatiques, de tomates et d’autres plantes vivaces dans la cour, formant ainsi un paysage comestible facile d’entretien.

Après trois installations dans des banlieues américaines, Fritz Haeg a réalisé un jardin urbain commandé par le musée Tate Modern de Londres en 2007. Il a installé un jardin comestible au sein d’une zone d’habitats sociaux située dans le quartier Southwark de Londres. Son installation est la preuve qu’un petit peu de pelouse devant un grand bloc résidentiel peut être redessiné en un espace commun utile qui améliore l’accès à de la nourriture saine tout en offrant des opportunités d’apprentissages pour les habitants, et surtout les enfants, qui apprécient grandement le jardin.

Une des plus récentes installations de Haeg se trouve à New York : la propriété comestible de Lenape à Manhattan, dans le quartier de Chelsea. C’est à la fois un paysage comestible, un jardin de démonstration des possibilités qu’offrent les jardins urbains et un récit de l’histoire de la culture de produits alimentaires à Manhattan.

Haeg remarque que le zonage et les conventions qui « protègent » les zones résidentielles d’un paysagisme sans pelouses sont un réel défi pour certains propriétaires. Toutefois, la nature des jardins évoluant du gazon aux plantes comestibles, ces projets qui poussent à la réflexion ont atteint des publics variés et montrent qu’il n’y a pas de contradiction entre une jolie cour et un paysage comestible.

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