Carrot City Designing for Urban Agriculture

Rooftop Gardens at Fairmont Hotels

Exhibit Category / Catégorie de l'expo: Rooftops

Location/Emplacement: Toronto, Montréal, Vancouver, Canada
Dates: 1998 - present
Designers/Concepteurs: Vancouver – Musson Cattell Mackey Partnership (Architects); Pavelek & Associates (Landscape Architect) — Montréal and Toronto Gardens designed by Kitchen Chefs and Staff
Clients: Fairmont Hotels

More Information/Plus d'informations: Fairmont Herb Gardens
Image Credits/Crédits d'images: Mike Taylor (Fairmont Hotels), Terry Meyer Boake, June Komisar, Joe Nasr, Green Roofs For Healthy Cities

Project Description: (version française ci-dessous)

Chefs at various Fairmont Hotels are cooking with fresh organic herbs, picked from their own productive rooftop gardens. The hotels, across many continents, now have 28 gardens, organically farmed. The Fairmont Royal York Hotel in Toronto and the Fairmont Waterfront Hotel in Vancouver were the first to begin urban farming over 20 years ago. Chefs at other Fairmont hotels soon followed. In addition to herbs, many of the hotels include microgreens, composting and other features, with over 20 Apiaries and 18 wild bee “hotels” at the various sites. What had started as an unusual practice by kitchen staff is now a standard practice across the company’s properties as illustrated in three of its Canadian hotels.

FAIRMONT ROYAL YORK HOTEL, TORONTO

In 1998, the 18th-story garden was created with 17 beds and 23 planter pots. These pots and beds contain a variety of herbs and vegetables such as lemon thyme, chives, rosemary, Italian red kidney beans, pear trees, sweet cherry tomatoes, and arctic strawberries. In the summer of 2008, their then Executive Chef David Garcelon also brought in a queen bee and her hive - now producing award-winning honey. There are also composters and a very small vineyard. The effort for setting up the herb garden earned an award from the city’s environmental program for successfully producing herbs for use in the hotel’s restaurant. Weekly visits in the summer season have even become an attraction, combined with afternoon tea.

FAIRMONT WATERFRONT HOTEL, VANCOUVER

The herb garden covers 195 m2 of the third floor terrace, and is located on the south side to obtain sufficient sunlight. The rooftop garden is an intensive system with annual food production estimated to be worth approximately $25,000 to $30,000. The site includes beehives and a bee hotel, and this is reflected in their restaurant. Their executive chef has developed a “Bee Sustainable” menu for their restaurant that relies on food that requires pollination.

FAIRMONT THE QUEEN ELIZABETH HOTEL, MONTREAL

The rooftop garden on the building’s 22nd floor was inaugurated for the summer 2011 season. They use the Biotop system of container horticulture, with watering and fertilizing through an automatic drip system. In planting the garden, Montreal’s first downtown hotel rooftop garden, the culinary team chose unique and colourful varieties of herbs, edible blooms, fruits, and vegetables. An urban market in the hotel continues their commitment to providing access to local, fresh, seasonal food.

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Description du Projet:

Les chefs-cuisiniers de plusieurs hôtels Fairmont utilisent des herbes aromatiques biologiques et fraîches provenant du jardin sur le toit du bâtiment. Le Fairmont Royal York de Toronto et le Fairmont Waterfront de Vancouver ont été les deux premiers à participer à ce projet d’agriculture urbaine. Les chefs des hôtels Fairmont de Boston, Montréal, Washington et des Bermudes ont rapidement suivi. Du thym, de la ciboulette, du romarin et de l’estragon sont maintenant cultivés sur leurs toits-jardins, ou bien au sommet d’une tour ou dans une cour. Plusieurs hôtels pratiquent également l’apiculture et le compostage. Des initiatives portées par le personnel de cuisine de certains établissements se sont généralisées à l’ensemble de la chaîne hôtelière dans le monde.

LE FAIRMONT ROYAL YORK à TORONTO (CANADA)

Pour le chef-cuisinier David Garcelon, les herbes aromatiques sont faciles à cultiver et idéales pour les balcons. Le jardin de l’hôtel a été créé en 1998 au 18ème étage, avec 17 plates-bandes et 23 pots qui permettent de cultiver aussi bien des herbes aromatiques – thym citron, ciboulette, romarin – que des légumes comme des haricots rouges par exemple, ou encore des tomates-cerises, des baies arctiques et des poiriers. À l’été 2008, David Garcelon a également installé une ruche - plusieurs ruches produisent maintenant un miel primé. Le jardin est équipé de composteurs et un tout petit vignoble y a même été planté. Le jardin d’herbes aromatiques a reçu un prix du programme environnemental de la ville, qui a salué l’idée d’une production employée au restaurant de l’hôtel. En été, les visites hebdomadaires sont devenues une attraction.

LE FAIRMONT WATERFRONT à VANCOUVER (CANADA)

Le jardin de l’hôtel couvre 195 m2 de la terrasse du troisième étage, son orientation au sud lui permettant de bénéficier d’un ensoleillement suffisant. Il constitue un système intensif dont la production annuelle représente une économie de 25 000 à 30 000 dollars canadiens (19 000 à 26 800€).

LE FAIRMONT REINE ELIZABETH à MONTRÉAL (CANADA)

Le toit-jardin au 22ième étage du bâtiment a été inauguré au début de l’été 2011. L’hôtel a décidé d’utiliser le système Biotop pour l’hydroponie, dont un goutte à goutte permet d’arroser et de fertiliser automatiquement les plantations. L’aménagement de ce jardin, le premier sur le toit d’un hôtel montréalais, illustre la volonté de l’équipe de cuisine de voir les espaces verts conquérir de nouveaux sommets avec la culture d’herbes, de fleurs comestibles, de fruits et de légumes colorés qui servent chaque jour à fournir les cuisines et agrémenter les différents espaces de l’hôtel.

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