You are now in the main content area

202 Jarvis Street

Rendering of future student gallery view from Dundas Street East facing northwest.

Ryerson University is preparing to move forward with a new project that will provide additional academic space for our community, most of all the Faculty of Science. The university has submitted an application to rezone a surface parking lot at 202 Jarvis Street so that Ryerson can build when funding becomes available. The property represents a significant opportunity for Ryerson to expand its campus vertically and provide needed space to meet demands for growth.

Programming vision and imperative 

Ryerson is proposing an innovative mixed-use building that includes an institutional base, a residential tower, and retail and institutional service space on the ground floor. The academic portion will provide classroom and learning space, research labs and support space and departmental offices. The building would feature:

  • An 11-storey base building with classrooms and research laboratories
  • A 29-storey residential tower with 551 dormitory-style beds
  • Retail, café and common areas and additional classroom and service areas at grade.
PowerPoint Presentation

Planning principles

The project is focusing on three key priorities of Ryerson’s Master Plan:

Urban intensification: Leveraging this opportunity to further develop a vertical campus for strategic urban intensification that makes the most of small urban properties and offers transparency and accessibility at grade.

People first: Creating a distinctive and dynamic public realm that connects the university precinct with a system of green, open spaces, and accessible pedestrian zones, streets and sidewalks that foster collegiality and community connections.

Design excellence: Expanding Ryerson’s academic and student-focused spaces to provide state-of-the-art facilities for teaching, research, study and experiential learning.

Have your say! We want to hear from you!

In 2017, Ryerson University hosted a community open house to discuss potential plans, identify opportunities and challenges, and build community understanding. Neighbours, workers, volunteers, city staff, business owners and students attended the open house and the results of community feedback contributed the preliminary designs and concepts that you see today.

To support the project’s application with the City of Toronto and to continue ongoing discussions that will help with planning, design and development of this project, Ryerson also recently completed some well attended community consultations that introduced preliminary concept designs to our stakeholders:

  1. June 4th Public meeting -  Public Meeting in the International Living/Learning Centre (ILC) from 7 to 9 p.m. on June 4th.
  2. June 5th Pop-up event - Ryerson consultation event at the Student Learning Centre (SLC) from 11 a.m. to 3 p.m. June 5th.
  3. May 29 - June 12 Online consultation - Two-week opportunity to submit comments or concerns online for transportation, ground floor programming and the built form.
Diagram of the building's footprint with the flow of movement around it and locations of public transit stops.
  • The proposed building is designed to promote active forms of transportation by improving the pedestrian experience with an outward-looking building that interacts with its surroundings. It features a generous number of  bicycle parking spaces.
  • The location has several public transit options with an east-west streetcar (505 Dundas) and north-south bus (141 Downtown/Mt Pleasant Express) that provide links to the subway, which is also within walking distance.
  • Vehicular access is provided via Jarvis Street with service and loading activities taking place underground to minimize the impact of the building on surface movement.
  • There is sufficient capacity in nearby public and Ryerson-owned lots to absorb the removal of the parking lot.
  • The landscape design is an extension and fulfilment of Ryerson University’s Public Realm Plan, creating a pathway towards the campus core at Gould Plaza.
Ground floor programming
  • Connected open spaces create a linear connection through the site, and active frontages with entries on three sides of the outward-looking façades.
  • The main floor lobby contains informal and event-style learning spaces, a café and retail components.
  • Open spaces are inviting and accessible to the university community, visitors and the general public.
  • Design elements improve the Dundas Street frontage with landscaping and amenities.
Artist's rendering that compares the mass of the building's main complex and tower to neighbouring buildings and planned developments.
  • The proposed, mixed-use building is designed to respect the context of the built environment around it. 
    • The large podium structure of the main academic complex reflects the built form of the north and west streets.
    • The slim tower design mirrors the neighbouring towers while reducing its shadow impact and meeting City of Toronto Tall Building Guidelines.
  • The development responds to City policy for fostering growth and development in the Church-Jarvis corridor.

Questions?

For comments or questions about this project, please contact Nic de Salaberry, director, planning and development, by email at desalaberry@ryerson.ca or by phone at 416-979-5000, ext. 553428.