You are now in the main content area

202 Jarvis Street

Ryerson University is preparing to move forward with a new project that will provide additional academic space for our community, most of all the Faculty of Science. The university has submitted an application to rezone a surface parking lot at 202 Jarvis Street so that Ryerson can build when funding becomes available. 

Ryerson is proposing an innovative mixed-use building that includes an institutional base, a residential tower, and retail space on the ground floor. The academic portion will provide classroom and meeting space, research labs and departmental offices.

Primary team role

Provider
Ryerson project director Mark Dettweiler, Facilities Management and Development
Ryerson planning and development Nic De Salaberry, Facilities Management and Development
Architect Zeidler Architecture, external link in association with Henning Larsen Architects, external link.
Consultant role Provider

Accessibility (AODA)

OPEN Architects Inc., external link

Acoustics and vibration

Aercoustics Engineering Ltd., external link

Arborist

Cohen & Master Tree and Shrub Services, external link

Building Code

LRI Engineering Inc., external link

Building envelope

RDH Building Science Inc. , external link

Civil engineering

R.V. Anderson Associates Ltd., external link

Elevators

KJA Consultants Inc., external link

Environmental and geotechnical services

Peto MacCallum Ltd., external link

Finish hardware

Upper Canada Specialty Hardware Ltd., external link

Furniture fixtures and equipment 

RCG Inc.

Heritage

Goldsmith Borgal & Company Ltd., external link

Landscape architecture

PLANT, external link

LEED

Footprint, external link

Legal

McCarthy Tétrault LLP, external link

Mechanical and electrical engineering

Smith + Andersen, external link

Retail, food services, waste management

KAIZEN Foodservice Planning and Design Inc, external link.

Science lab architecture

NXL Architects, external link

Space Planning Resource Planning Group, Inc., external link in collaboration with Ryerson Facilities Management and Development

Structural engineering

Entuitive, external link

Subsurface Utility Engineering

Urban-X, external link

Sun/Shadow

R. Bouwmeester & Associates, external link

Surveyor

Speight, van Nostrand & Gibson Ltd., external link

Transportation

BA Consulting Group Ltd., external link

Urban Design and Municipal Planning

Urban Strategies Inc., external link

Wind engineer 

RWDI, external link

Gross floor area: Approximately 565,000 square feet

Building height: 45 floors (44 plus mechanical systems)

Institutional space: 13 floors (approximately 383,000 square feet)

Retail space: Approximately 1,800 square feet

Residence space: 29 floors (approximately 180,000 square feet)

Residence capacity: Approximately 570 students

Functional programming:

  • Teaching laboratories
  • Research space
  • Active learning and informal student study space
  • Academic office and main office administrative support
  • Science gallery and event space
  • Retail services/food services
  • Building services, shipping and receiving
Architects rendering of Science Discovery Complex

The project reflects the seven goals of Ryerson’s Campus Master Plan:

  1. An urban campus: Leveraging our downtown location as an Urban Campus while promoting dense, mixed-use vertical growth.
  2. A welcoming campus: Designing physical spaces that reflect the diversity of the community and foster social and physical inclusion.
  3. A vibrant and animated campus: Increase placemaking opportunities in public spaces that animate the street and reflect Ryerson’s values and initiatives to Indigenize campus.
  4. A campus with a strong sense of identity: Creating a sense of arrival through intuitive wayfinding and signature landmarks that enhances “pride of place” and celebrates Indigenous history and knowledge.
  5. A place of scholarly, research and creative activity: Creating inspirational teaching spaces that supports research, innovation and pedagogy while championing sustainable design and flexibility for long-term academic needs.
  6. A quality environment: Delivering excellence in building and open space design that fosters equity across campus and provides quality spaces for all aspects of their academic journey.
  7. A place of health and wellbeing: Creating a home away from home that provides diverse and affordable residential options and supports social, cultural and environmental wellbeing.
  • The proposed building is designed to promote active forms of transportation by improving the pedestrian experience with an outward-looking building that interacts with its surroundings. It features a generous number of  bicycle parking spaces.
  • The location has several public transit options with an east-west streetcar (505 Dundas) and north-south bus (141 Downtown/Mt Pleasant Express) that provide links to the subway, which is also within walking distance.
  • Vehicular access is provided via Jarvis Street with service and loading activities taking place underground to minimize the impact of the building on surface movement.
  • There is sufficient capacity in nearby public and Ryerson-owned lots to absorb the removal of the parking lot.
  • The landscape design is an extension and fulfilment of Ryerson University’s Public Realm Plan, creating a pathway towards the core of the campus.
  • Connected open spaces create a linear connection through the site, and active frontages with entries on three sides of the outward-looking façades.
  • The main floor lobby contains informal and event-style learning spaces, a café and retail components.
  • Open spaces are inviting and accessible to the university community, visitors and the general public.
  • Design elements improve the Dundas Street East frontage with landscaping and amenities.
  • The proposed, mixed-use building is designed to respect the context of the built environment around it. 
    • The large podium structure of the main academic complex reflects the built form of the north and west streets.
    • The slim tower design mirrors the neighbouring towers while reducing its shadow impact and meeting City of Toronto Tall Building Guidelines.
  • The development responds to City policy for fostering growth and development in the Church-Jarvis corridor.

The journey to get the project underway

Stage Current Timeline Status
Community consultation Jan. 2017- June 2019 Complete 

Application preparation

Oct. 2018 - Dec. 2018

Complete 

Rezoning and Official Plan Amendment review

Dec. 2018 - Summer 2020

Happening now 

Schematic design and site plan amendment preparation

Spring - Summer 2020

Happening now 

Site plan amendment review

Fall 2020 - Summer 2021

Happening now 

Building permit application

Mid-2021

 

Questions?

For comments or questions about this project, please contact Nic de Salaberry, director, planning and development, by email at desalaberry@ryerson.ca or by phone at 647-824-7165.